Tourniquet knelverband - Wat je moet weten
Wanneer is een tourniquet nodig
Wanneer er een grote hoeveelheid helderrood bloed uit een wond spuit, is er sprake van een slagaderlijke bloeding. Dit kan leiden tot een snel bloedverlies en mogelijk zelfs de dood van het slachtoffer. Een tourniquet kan in deze noodsituatie helpen om het bloeden te stoppen.
Een tourniquet is gemaakt van sterk materiaal, met een stevige steel gemaakt van massief vliegtuig aluminium die bestand is tegen extreme temperaturen. Daarnaast heeft het een brede band om schade aan weefsel en zenuwen te minimaliseren. Dankzij de speciale klip kan de tourniquet snel worden aangebracht zonder gedoe met gespen, wat kostbare tijd bespaart. Deze eigenschappen maken de tourniquet uitermate geschikt voor het afdekken van wonden zonder verdere schade toe te brengen.
Bron: Oranje Kruis
Tourniquet: levensreddend bij ernstige bloedingen
Een tourniquet, ook wel bekend als een knelverband, is een essentieel hulpmiddel dat om een arm of been wordt aangebracht om ernstige bloedingen te stoppen. Het tijdig stelpen van een bloeding met een tourniquet kan levens redden. In dit artikel lees je meer over de voordelen van een tourniquet, wanneer je het nodig hebt en hoe je het correct gebruikt bij een slagaderlijke bloeding. Heb je nog geen tourniquet in huis? Zorg ervoor dat je een EHBO-koffer hebt waarin deze is opgenomen, of bestel een tourniquet los.
Wanneer is een tourniquet knelverband nodig?
Lukt het niet om de ernstige bloeding te stelpen, dan kan het slachtoffer komen te overlijden. Een tourniquet kan in deze situatie een uitkomst bieden en voorkomen dat het slachtoffer doodbloedt.Daarom is het zeker aan te raden om een tourniquet in huis te hebben. De gewonde moet na het aanbrengen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis vervoerd worden, zodat hij of zij daar verder kan worden behandeld. Nog geen tourniquet in huis? Zorg dan voor een EHBO koffer waar deze in zet, of bestel het verband los
Zo behandel je een bloeding met een tourniquet
Wanneer je een slagaderlijke bloeding wilt stelpen, is het altijd van belang om net boven de wond een tourniquet aan te brengen en deze twee keer strak om het arm of been heen te draaien. Vervolgens draai je de tourniquet aan, zodat deze goed strak komt te zitten en de bloeding stopt. Je hanteert hierbij de volgende stappen:
- Bekijk waar de wond zich bevindt en voer druk uit op de wond.
- Leg de tourniquet met de kant waar het klittenband zit naar buiten gericht aan rond het lichaamsdeel
- Haal nu de band door de klip en trek deze rustig aan.
- Zorg ervoor dat het klittenband tot ong. 5 a 6 cm boven de wond vast zit. Leg nooit het tourniquet aan op het gewricht of de wond zelf.
- Draai met de beugel die op de tourniquet zit net zo lang tot er geen bloed meer uit de wond komt.
- Maak de beugel vast door de beugel door de lus te halen, zodat deze niet meer loskomst.
- Zet de band vast met de overige klittenband.
- Neem tussendoor zo snel mogelijk contact op met 112 of breng het slachtoffer snel naar het ziekenhuis.
Voordelen van een tourniquet
Een tourniquet is speciaal ontworpen om effectief en veilig bloedingen te stoppen. De voordelen op een rij:
- Sterk en duurzaam materiaal: De steel van een tourniquet is gemaakt van massief vliegtuig-aluminium, dat bestand is tegen extreme temperaturen en niet buigt of breekt.
- Brede band: De brede band minimaliseert schade aan weefsels en zenuwen, wat cruciaal is voor het voorkomen van complicaties.
- Snel en efficiënt aan te brengen: Dankzij een speciale klip kan het tourniquet eenvoudig worden bevestigd zonder een gesp, wat kostbare tijd bespaart.
- Schadebeperking: Door de doordachte constructie kan een tourniquet effectief werken zonder verdere schade aan te richten.
Met deze eigenschappen is een tourniquet een essentieel hulpmiddel voor elke EHBO-uitrusting.
Een slagaderlijke bloeding.
Dit herken je aan helder, pulserend bloed dat in grote hoeveelheden uit een wond stroomt. Zo’n bloeding kan snel leiden tot levensbedreigend bloedverlies. In deze noodsituaties kan een tourniquet een cruciale rol spelen:
- Het voorkomt dat het slachtoffer doodbloedt.
- Het stabiliseert de situatie totdat professionele medische hulp beschikbaar is.
Bestel jouw tourniquet vandaag nog
Een tourniquet is een kleine investering die levens kan redden. Hoewel je hoopt het nooit nodig te hebben, is het onmisbaar in noodsituaties. Bestel jouw tourniquet en profiteer van:
- De beste kwaliteit producten
- Snelle levering
- Betrouwbare service
Bestel jouw tourniquet en wees voorbereid op elke noodsituatie. Daarom is het zeker aan te raden om dit in huis te hebben. De gewonde moet na het aanbrengen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis vervoerd worden, zodat hij of zij daar verder kan worden behandeld. Nog geen tourniquet in huis? Je hoopt een tourniquet natuurlijk nooit nodig te hebben, maar je zult dankbaar zijn wanneer je er eentje nodig hebt en deze ook echt hebt. Bestel jouw tourniquet hier online.
Veelgestelde vragen FAQ's Tourniquets
Wat is een tourniquet en wanneer moet het worden gebruikt?
Een tourniquet is een knelverband dat om een arm of been wordt aangelegd om zeer ernstige bloedingen, zoals slagaderlijke bloedingen, te stoppen. Het wordt toegepast wanneer directe druk op de wond onvoldoende is om het bloeden te stelpen en er levensgevaar dreigt door bloedverlies.
Hoe leg ik een tourniquet correct aan?
Plaats het tourniquet ongeveer 5 tot 7 centimeter boven de wond, maar niet over een gewricht. Trek de band strak aan totdat de bloeding stopt en bevestig de band met de daarvoor bestemde sluiting. Noteer het tijdstip van aanbrengen, zodat medische hulpverleners weten hoe lang het tourniquet al zit.
Hoe lang mag een tourniquet blijven zitten?
Een tourniquet mag niet langer dan twee uur blijven zitten om weefselschade te voorkomen. Het is essentieel om na het aanbrengen zo snel mogelijk professionele medische hulp in te schakelen.
Wat zijn de risico's van het gebruik van een tourniquet?
Hoewel een tourniquet levensreddend kan zijn, bestaat het risico op schade aan weefsels en zenuwen door het afknellen van de bloedtoevoer. Daarom moet het gebruik ervan beperkt blijven tot situaties waarin andere methoden om het bloeden te stoppen niet effectief zijn.
Kan ik een geïmproviseerd tourniquet gebruiken als er geen professionele beschikbaar is?
Ja, in noodsituaties kunt u een geïmproviseerd tourniquet maken met materialen zoals een riem of een stuk stof en een stevig voorwerp als windlass (bijvoorbeeld een stok). Het is echter belangrijk om te weten hoe dit correct te doen om verdere schade te voorkomen.
Hoe gebruik je een tourniquet bij een slagaderlijke bloeding?
Volg deze stappen om een slagaderlijke bloeding met een tourniquet te behandelen:
- Druk op de wond: Lokaliseer de wond en voer directe druk uit om het bloedverlies tijdelijk te verminderen.
- Plaats het tourniquet:
- Houd het klittenband naar buiten gericht.
- Bevestig de band strak rondom het lichaamsdeel, net boven de wond (ongeveer 5-6 cm).
- Zorg ervoor dat het tourniquet niet op een gewricht of de wond zelf wordt aangelegd.
- Draai de beugel aan: Gebruik de beugel van het tourniquet om het strak aan te draaien totdat de bloeding volledig stopt.
- Zet de beugel vast: Beveilig de beugel door deze door de daarvoor bedoelde lus te halen.
- Fixeer de band: Bevestig het resterende klittenband om te voorkomen dat het tourniquet loskomt.
- Schakel medische hulp in: Neem direct contact op met 112 en zorg ervoor dat het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis wordt vervoerd.
Zorg ervoor dat je een tourniquet in je EHBO-uitrusting hebt voor noodsituaties.